Ausztria borai
Magyar
Főoldal / Borvidékek / Bécs
Személyes fiók
Kosár tartalma

Bécs

Vibráló metropolisz találkozása a zöld szőlőskertekkel - a Bécsi Borvidék egyedülálló a világon, hiszen egy világváros falai közt jelenik meg kereskedelmileg is jelentős mennyiségű és minőségű bortermelés. Kiemelkedő természeti adottságok, évszázados hagyományok és fejlett gazdasági környezet teszi lehetővé, hogy Bécsben virágzó borászatok működjenek. A város 6 különböző kerületében mintegy 190 borászat készít borokat rendkívül magas színvonalon.

A termőterület nagysága 660 hektár, melynek nagy része a 19. és a 21. kerületben található, a város északi részén Stammersdorf, Strebersdorf, a Duna túloldalán Nussdorf, Heiligenstadt, Grinzing, Sievering , délen Mauer és Oberlaa a legismertebb termőterületek.Wieninger borászat

A kontinentális éghajlatot a Duna temperáló hatása alakítja, a dűlők sok helyen erdőktől védett, déli vagy keleti fekvésű napos lejtőkön helyezkednek el. A talajviszonyok változatosak, agyag, homok és mészkő is megtalálható, és a különböző adottságú lejtőkön sokféle szőlőfajtát termesztenek.

A termőterület nagysága szerint a fehér szőlők dominálnak, a területek 80 %-át fehér szőlővel telepítették be. Grüner Veltliner, Rizling, Chardonnay, Pinot Blanc a legjellemzőbb fajták, de kék szőlők is megtalálhatóak, úgy mint Zweigelt, Cabernet Sauvignon vagy Pinot Noir.

A legismertebb bor azonban nem egy szőlőfajtához kötődik. A Wiener Gemischter Satz reneszánszát éli, szinte minden magára valamit is adó borászat komolyan veszi. A Gemischter Satz lényege, hogy a szőlők a dűlőkben vegyesen lettek telepítve, együtt, egyszerre szüretelik a különböző fajtákat és a borkészítés kezdetétől fogva egy tételként kezelik a gyakran több mint 10, de legalább két vagy három különböző fajtából összeadódó termést. A borkészítés ebben az esetben azért is nehéz, mert a különböző szőlőfajták különböző érettségi fokban kerülnek szüretelésre, és az alapanyag ezáltal igen változatos minőségű szőlőkből állhat.

 

Ajánlatunk