Chardonnay
Franciaországból, Burgundiából származó szőlőfajta, az ősi Pinot és Gouais Blanc szőlőfajták kereszteződésével jött létre. Nevét a Maconnais-ban, Burgundiában található faluról kapta. Szinte a világ minden bortermelő országában megtalálható, Ausztriában több mint 1400 hektáron termesztik.
Mivel maga a szőlőfajta nem rendelkezik domináns ízvilággal, ezért alkalmas érvényre juttatni mind a terroir adta lehetőségeket, mind a borász egyéniségét. Burgundiában a világ legdrágább fehérborait Chardonnay-ból készítik, és a champagne egyik alapanyaga is a Chardonnay. Alkalmas acéltartályban fiatalos, ropogós bor készítésére is, de fahordós érlelést követően komplex, érlelési potenciállal rendelkező borokat is ad.
Ausztriában különösen Steiermark-ban elterjedt, korábban nem is különböztették meg a Pinot Blanc-tól (Weissen Burgunder, Fehér Burgundi). Steiermark-ban tradicionálisan Morillon néven is ismert.