Ausztria borai
Magyar
Főoldal / Borok
Személyes fiók
Kosár tartalma
DOMAENE WACHAU Grüner Veltliner Achleiten Smaragd 2020

DOMAENE WACHAU Grüner Veltliner Achleiten Smaragd 2020Száraz fehérbor - 0,75 l

14.550 Ft

Smaragd név egy smaragzöld színű gyíkról kapta a nevét, aki a szőlőültetvények forró és napos sziklafailain sütkérezik. Ez a legmagasabb minőségmegjelölés alkoholfok szerint, vagyis min. 12,5 fokosnak kell lennie a tételnek. A Smaragd tételek szárazak, testesek, komplexek, valamint magas érlelési potenciállal rendelkeznek.

 

Az Achleiten egy legendás szőlőültetvény Weißenkirchen külvárosában, itt összetéveszthetetlen ásványokban gazdag tételeket készítenek. A teraszok kőfalai a 12. századból származnak és szilikátban gazdagok. A talaj szerkezete összetett és különböző. Egyes szakaszok csak 40 cm talajjal rendelkeznek az alapkőzet felett. A felső teraszokon a gneisz az uralkodó altalaj, az alsó teraszokon a sötét, amfibolitok dominálnak.  A tengerszint feletti magasságkülönbség, ami 209–357 m között van, szintén hozzájárul a terroir összetettségéhez. Az "Ach-" névrész egy folyó víz (latinul: aqua) nevére utal, a "-leiten" pedig vezet a lejtős lejtőre.

 

 

Az itteni Grüner Veltliner a kopár talaj miatt alacsony hozam jellemzi. (6500kg/ha). Ehhez a tételhez a szőlőt kézzel szüretelték, több betakarítási menetben és szigorú szelektálással. Néhány órás macerálás után finoman préselték, majd szabályzott hőmérsékleten erjesztették (néha spontán módon). A bort eleinte néhány hónapig acéltartályokban- majd nagy tölgyfahordókban érlelték. A  késői palackozás lehetővé tette a finom seprőn tartás lassú kibontakozását, így bíztosítva a tétel textúráját és karakterességét.

 

A bor közepes sárgás-zöld színű, ezüstös visszaverődésekkel. Illatában friss virágjegyek, barack, friss fűszervirágok, fűszerek, fehér bors, valamint a háttérben megjelenik halvány alma, mangó, kandírozott narancshéj és egy kis ásványosság. Telt, koncentrált textúra. Ízében érett egzotikus gyümölcsök dominálnak, amit szépen kiegészít a friss savasság. Hosszú, ásványos, fűszeres lecsengéssel és magas érési potenciállal.

 

Gasztronómiában jól párosítható borjúhúshoz, nemes baromifoz, galambhoz vagy fürjhez, valamint fűszeres érlelt sajtokhoz.

 

Értékelések:

Parker 94/100

Falstaff 95/100

Talaj: Gneisz, őskőzet
Borászat: Domäne Wachau - Dürnstein
Borvidék: Wachau
Fajta: Grüner Veltliner
Alkoholtartalom: 14%
Technikai jellemzők: Acéltartályban erjesztett, nagy fahordóban és acéltartályban érlelt valamint palackozásig finom seprőn tartva
Érlelési potenciál: 2035
db
    
    

Ajánlott termékeink