HIRTZBERGER Grüner Veltliner Axpoint Smaragd 2019Száraz fehérbor - 0,75 l
Axpoint vagy Abts-Peunt-nak is szokták nevezni, mert egykor a Niederalteich apátságé volt. Az első dokumentumfilmes említésben 1243-ban "Akspevnt" néven szerepel. A pincészetnek 1999 óta van szőlőkertje ezen a területen, ami a Spitz védett medencéjében található.
A tartós nyugati szél az utolsó jégkorszak idején vastag löszrétegeket hagyott itt. A löszre különösen jellemző a meszes iszap magas koncentrációja, a homok és az agyag közötti szemcseméretű talajcsoport, amelyet a szél kényelmesen eloszlat. A löszben lévő bomlási foktól függően könnyű és közepes sűrűségű talajokat képez. Az ásványkészletében a kvarc, a földpát, a csillám, az agyagásványok valamint kalcit található. A vas-oxidok a löszt sárgásbarnára színezik. A terroir visszatükröződik a Grüner Veltliner Smaragd zamatos, buja illat és ízvilágában.
Világos sárgás-zöld színű, ezüstös visszaverődésekkel. Illatában játékos gyümölcsösség keveredik dohány- illetve a fekete bors jegyekkel. Ízében frissítő savasság, finom, jól integrált gyümölcsös édesség, sárga trópusi gyümölcsöké, virágmézé lesz a főszerep. Lecsengésben pedig visszatükröződnek a terroir jegyek megadva a bor ásványos ízvilágát.
Gasztronómiában fehér húsok, sült kacsa valamint zöldséges ételek mellé is ajánlják például vegetáriánis lasagne mellé is.
Savtartalom: 5,2g/l
Maradékcukor tartalom: 2,3g/l
Értékelés:
Falstaff: 95p
A La Carte: 95p
Vinaria: 4 *
James Suckling: 94p
Weinwisser: 17p
Talaj: | Agyag, lösz |
Borászat: | Hirtzberger, Franz - Spitz |
Borvidék: | Wachau |
Fajta: | Grüner Veltliner |
Alkoholtartalom: | 13,5% |
Technikai jellemzők: | Acéltartályban erjesztett, nagy fahordókban érlelt |
Érlelési potenciál: | 2034 |