Ausztria borai
Magyar
Főoldal / Borvidékek / Wachau
Személyes fiók
Kosár tartalma

Wachau

A Duna fölé szinte behajoló meredek dűlők, egyedülálló talajviszonyok és mikroklíma, mindez egy talpalatnyi helyen összezsúfolódva. Ausztria leghíresebb borvidéke, Wachau nem véletlenül tett szert világhírnévre az elmúlt mintegy 25 évben, nemzetközi szinten is kiemelkedő sikertörténete ez az osztrák borkultúrának.

Wachau-t először 830-ban említi egy korabeli kódex, de a borászat hagyományai a régióban egészen a római korig nyúlnak vissza.

A borvidék területe jól behatárolható, a Melk és Krems városa közötti Duna völgye mintegy 33 km hosszúságban. A Kárpát-medence kontinentális éghajlata kelet felől a Duna völgye felett benyúlik, és a melegebb áramlatok a környező hegyek erdős vidékének hűvösebb, nedvesebb légáramlataival keverednek. Ezáltal szinte folyamatos levegő cirkuláció jön létre, amely a változatos talajjal együtt jelentősen befolyásolja a szőlők aromakészletének kialakulását, ezáltal magának a bornak az illatát és ízét.

Wachau borvidék

A mikroklíma mellett Wachau titkát a talajban kell keresnünk. Vulkanikus eredetű őskőzet, sziklás területek jellemzőek, melyeket néhol löszös szigetek és homokos részek törnek meg. A lejtők 450 méteres tengerszint feletti magasságig húzódnak fel, mintegy 250 méterrel a Duna vízszintje fölé. Ezek a hegyi lejtők Wachau leghíresebbjei, az innen származó borok alapozták meg a régió hírnevét, elképesztő összetettségükkel, íz- és illatvilágukkal.

A wachaui borászok 1983-ban alapították meg a Vinea Wachau nevű egyesületüket, mely azóta óvja a régió borait, képviseli a borászok érdekeit. A Vinea Wachau törvényben határozta meg a borvidék területeit, a wachaui borok kizárólag ezen termőterületekről származó szőlőkből készülhetnek. A minőség, eredet és tisztaság terén megalkuvást nem tűrő összefogást példaértékű siker koronázza, és napjainkban világszerte minden komoly nemzetközi borkínálattal rendelkező étteremben megtaláljuk Wachau grüner veltlinereit és rizlingjeit.

A minőséget is védendő a Vinea Wachau létrehozott három minőségi kategóriát a régió borainak osztályozására Steinfeder®, Federspiel® és Smaragd® megjelölés alatt. Alkoholtartalmuk szerint különböztetik meg a három kategóriát. A Steinfeder borok alkoholtartalma maximum 11,5 % lehet, ezek a legkönnyebb, gyümölcsös borok Wachauban. A Federspiel névvel jelölt borok egy árnyalattal erőteljesebb karaktert mutatnak, 11,5% és 12,5% közötti alkoholtartalommal. A Smaragd borok a legjobb és legértékesebb Grüner Veltlinerek, illetve Rizlingek, melyeknek minimum alkoholtartalma 12,5%.

 

Ajánlatunk